Dr. C. Kraaikamp

Cornelis Kraaikamp

Geboren 02 -05-1958

Cornelis Kraaikamp is geboren in Hilversum. Hij heeft Hilversum altijd als belangrijkste dorp van Nederland beschouwd, omdat daar de eerste Nederlandse televisie studio was. In Hilversum heeft hij ook zijn Middelbare school tijd doorgebracht vanaf 1971 op het ‘A. Roland Holst College’.

Cornelis is echter niet begonnen met VWO, maar met HAVO. Hij zat in een ‘vuilnisbak-klas’, waar sommige studenten al in het tweede jaar al 18 jaar waren en op een motor naar college kwamen. Het waren allemaal hippies die totaal gecrasht waren. Gelukkig viel het niet zo op dat Cornelis een van de jongste was, omdat hij al in zijn eerste jaar 1,92 meter lang was. Bovendien had hij een grote mond en overal een mening over (tegenwoordig is hij niet meer zo en juist heel rustig). Hij had dan ook een fantastische tijd op de HAVO. Echter vond hij geen zak aan het Atheneum en heeft nu dan ook alleen nog vrienden van de HAVO.

Na de middelbare school tijd ging Cornelis studeren aan de Universiteit van Amsterdam. De enige echte universiteit van Amsterdam volgens Cornelis. Het begin van zijn studententijd vond hij verschrikkelijk, omdat hij zo hard moest werken. Maar in de loop van zijn studiejaren begon hij meer te genieten van het studeren en vond het studeren dan ook heerlijk.

Hij was bovendien heel lang assistent op de universiteit. Hij gaf als student al les aan eerstejaars. Eerst aan econometrie studenten als Masterstudent en later aan wiskunde studenten Lineaire Algebra als promovendus, toen nog ‘aio’ geheten. Het was daar altijd heel makkelijk en open om te praten met professoren en docenten, net als hier in Delft.

Verbazingwekkend genoeg was zijn favoriete vak Functie theorie, ook al is hij nu bijna alles vergeten. Hij heeft tegelijk met Rik Lopuhaa gestudeerd aan de UvA en altijd samen sommen gemaakt aan Kansrekening B. Dit koste veel tijd, hoewel hij vak niet minder leuk vond. Het kenmerkende vak van dat vak was dat de docent alles letterlijk uit het boek deed. Voor het mondeling moest je vervolgens 111 stellingen en de bewijzen uit je hoofd leren. Vervolgens kreeg je 4 stellingen die je moest inleveren met bewijs. Een paar dagen na het mondeling kwam de docent boos naar Cornelis toe met de opmerking: ‘Dit doe je nooit meer’. Cornelis had namelijk voor alle stellingen een alternatief bewijs bedacht, zodat de docent met veel moeite had kunnen controleren dat de bewijzen van Cornelis correct waren.

Dit had Cornelis niet alleen gedaan voor Kansrekening B, maar voor vele andere vakken. Zo legde zijn docent voor coderingstheorie alles letterlijk uit het boek uit. Cornelis vermoedde dat de docent zich alleen had ingelezen in dat boek en had zijn mondeling extra voorbereid door zich ook in te lezen in een ander boek. Tijdens het mondeling begreep de docent niks van wat Cornelis deed en had Cornelis daarmee het overhand in het mondeling.

Ook bij getaltheorie was Cornelis het opgevallen dat er een gat zat in een belangrijk bewijs van het boek van Zagier. Vervolgens bracht Cornelis dit naar voren tijdens het mondeling en na een lange discussie gaf de docent toe dat Cornelis gelijk had. Vervolgens besloten de docent en Cornelis naar buiten te gaan om er beter over na te denken. Bij de lift kwamen ze vervolgens toevallig Zagier tegen en werd het probleem binnen een half uur opgelost door Zagier. Een paar jaar later was Cornelis bij een presentatie van een promovendus vanwege de gratis pizza`s die werden uitgedeeld. Daar gaf de promovendus het incomplete bewijs, waarop Cornelis vervolgens hiernaar vroeg en de promovendus dit kon beantwoorden. De presentatie duurde hierdoor uiteindelijk een uur langer.

Uiteraard is Cornelis ook gepromoveerd, namelijk in kettingbreuken. Dit is een mengsel van getaltheorie en godentheorie. Momenteel begeleid Cornelis nog allerlei studenten voor bachelorprojecten en afstudeerprojecten over kettingbreuken. Verder begeleid Cornelis nog projecten over fouten in signalen en quadtrees. Terwijl Cornelis aan het promoveren was heeft hij in Marseille gewerkt als hoogleraar. Hij had toentertijd een Franse vriendin. Het enige nadeel was dat het heel lang duurde voor hij uitbetaald kreeg. Dit leidde er toe dat hij op een dag 4 maanden hoogleraar salaris op zijn rekening had staan. Hij heeft dit flinke bedrag vervolgens samen met zijn vriendin gespendeerd.

Na Seatle was Cornelis samen met Rik Lopuhaa postdoc. Dat jaar was het enige jaar dat hij sinds 1983 geen college heeft gegeven. Verder had hij ook gewerkt in Merrieland tijdens de Golfoorlog. Daar was hij vooral verbaasd over hoe zijn colleges direct waren overtuigd van enkele ‘bewijzen’ van de overheid die alleen uit foto`s bestonden. Hetzelfde gold tijdens zijn sabbatical in Westlean University in Conniticut. Hier was hij gasthoogleraar tijdens de tweede Golfoorlog.

Cornelis was vervolgens bijna docent geworden in Japan, maar gelukkig had Mike Keane (de destijdse hoogleraar van Kansrekening) Cornelis overgehaald om les te geven in Delft.

Momenteel geeft Cornelis vakken over Kansrekening en Statistiek bij de andere faculteiten en op EWI Analyse 1. Enkele keren geeft Cornelis ook Analyse bij andere faculteiten. Verder heeft hij 7 jaar in de ondernemingsraad gewerkt, 6 jaar bij de onderdeelcommissie van IO, ¾ jaar bij de onderdeelcommissie van TBM en meer dan 10 jaar in de OCW. Verder is Cornelis ook nog de directeur van MasterMath.

Ondanks dat Cornelis het vaak druk heeft, is hij toch graag op activiteiten van CH. Vooral bij de activiteiten waar je bier kan drinken. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Cornelis een paar keer stomdronken naar huis is gefietst. Gelukkig woont Cornelis in Delft en weet altijd de weg terug te vinden. Niet voor niets is Cornelis dan ook gevraagd na de Reis naar Amerika in 2009 als LvV`er van CH.

Helaas heeft Cornelis geen tijd meer om te sporten, maar vroeger heeft hij aan Karate gedaan en aan boogschieten. Bij boogschieten had hij een keer door een andere pijl geschoten die behoorlijk duur was. Daar gaf hij het commentaar op: ‘Ja, dan had je ook niet in het midden moeten schieten’.

Het is zeker niet verwonderlijk dat Cornelis een paar keer docent van het jaar is geworden bij Wiskunde en een keer bij Werktuigbouwkunde. Cornelis vindt het zelf ook heel leuk om docent te zijn. Hij zou niet zonder kunnen, maar ook niet zonder onderzoek.

Agenda

iCal feed

Flitcie