Prof. dr. dr.h.c. L.J.M. Rothkrantz

Prof. dr. dr.h.c. L.J.M. Rothkrantz (Leonard Johannes Mathias)

Geboren: 28-11-1946 te Kerkrade

Universitair Hoofddocent bij Fac. EWI/Mediamatica. Mens - Machine Interactie (MMI).

Léon Rothkrantz is geboren op 28 november 1946 in Kerkrade. Na het behalen van zijn HBS-B diploma in 1965 heeft hij zijn militaire dienstplicht vervuld van 1966-1967. Vervolgens is hij Wiskunde gaan studeren van 1967-1971 aan de Universiteit van Utrecht. Dan startte hij als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam met een promotieonderzoek onder leiding van Prof. dr. H. Freudenthal, Prof. W. van Est en Prof. dr. T. Koornwinder. De promotie werd afgerond in 1980. Inmiddels werkte hij als Wiskunde docent aan de Nieuwe Lerarenopleiding te Delft. Na afronding van de promotie is hij benoemd als studieadviseur aan de TU Delft. Tegelijkertijd is hij gestart met een tweede studie Psychologie te Leiden.

Na afronding van de studie Psychologie is hij in 1990 gaan werken bij de leerstoel Kennis Gestuurde Systemebn onder leiding van Prof. dr. H. Koppelaar en sedert 2002 benoemd als Universitair Hoofddocent. In 2008 is hij tevens aangesteld als deeltijdhoogleraar Sensorsystemen bij de sectie SEWACO onder leiding van Prof. dr. ir. F. Absil. Vanaf 1 november 2010 volgde hij Prof. Absil op als sectieleider SEWACO. Daarnaast is hij werkzaam aan de Technische Universiteit van Praag.

Leon Rothkrantz is (co-)auteur van meer dan 200 wetenschappelijke publicaties in Journals, Conferentie Proceedings en boeken. Hij heeft diverse keren de best paper award ontvangen. Van de Technische Universiteit van Praag en de Militaire Academie in Brno ontving hij een eremedaille. De afgelopen 20 jaar heeft hij meer dan 150 MSc-studenten begeleid bij hun thesis-onderzoek en 15 PhD-studenten bij hun promotieonderzoek.

Op 26 januari 2016 heeft professor Rothkrantz een eredoctoraat ontvangen van de Technische Universiteit Praag.

Leon Rothkrantz is erelid geworden tijdens de Dies in 1985.