Elective Testimonials

This page contains testimonials of students who followed electives in their bachelor. Testimonials published here are from Bachelor students from either Applied Mathematics or Computer Science and Engineering. Please keep in mind that the setup of a course can change over the years and check the study guide for factual information.

If you want to contribute to this page, please send an email to education@ch.tudelft.nl with your name, what elective you did in what year, and a summary of your experience of around 300 words.

Applied Mathematics Electives

Year 1

Elektriciteit en Magnetisme


Els Brouwer, AM, 2020-2021

Hallo allemaal, mijn naam is Els. In 2019 ben ik de studie Technische Wiskunde in Delft begonnen. Helaas had ik een wat minder goede start waardoor ik mij in januari had uitgeschreven. Ik had de keuze gemaakt om in 2020 opnieuw te beginnen, want ik vond de studie zelf wel erg leuk. Dit jaar gaat gelukkig supergoed en nu ben ik voor het eerst bij het tweede semester aangekomen. Dat betekende dat ik mijn eerste keuzevak mocht uitkiezen. Ik kon kiezen uit Algoritmen & Datastructuren, Mechanica & Relativiteitstheorie en Elektriciteit & Magnetisme. Zelf heb ik voor dit laatste vak gekozen omdat ik op de middelbare school deze onderwerpen erg interessant vond en de andere opties mij niet zo aanspraken.

Het is handig voor dit vak om al wat kennis van Analyse 2 paraat te hebben. Helaas start dit vak tegelijkertijd met Elektriciteit & Magnetisme, maar gelukkig wordt er redelijk rekening mee gehouden. De stof die je nodig hebt van Analyse 2 is niet zo complex dus iedereen komt er meestal wel uit. Kennis van natuurkunde van de middelbare school is een plus maar totaal niet nodig.

Elke week krijg je 3 hoorcolleges en 1 werkcolleges. Als tip wil ik alvast meegeven van te voren een stukje uit het boek te lezen dat bij het college hoort, dan zijn alle voorbeelden goed te volgen tijdens de colleges. Verder natuurlijk braaf het huiswerk maken. Als je de colleges allemaal gevolgd hebt en redelijk bij bent gebleven ben je er niet zo veel tijd aan kwijt.

Helaas verliep het vak in het begin erg chaotisch waardoor ik meer tijd kwijt was aan erachter komen wat het huiswerk was dan met de stof zelf bezig te kunnen zijn. Gelukkig werd dit elke week steeds beter. Daardoor werd het vak zelf ook interessanter. We waren vooral bezig met rekenen, wat een leuke afwisseling was van al het bewijzen bij de andere vakken. We berekenden de sterkte/grootte van stroom, elektrische en magnetische velden, oppervlakte en volume ladingen, het potentieel in een bepaald punt en magnetische kracht. De berekeningen waren vaak niet heel ingewikkeld, het lastige was juist uitzoeken welke methode je moest toepassen en goed opletten in de vraag of bijvoorbeeld een cilinder solide of hol is.

In het begin was ik dus vooral gefrustreerd door de (niet aanwezige) organisatie maar omdat dit op het einde stukken beter was kon ik ook de leuke kanten van dit vak zien. Het was prettig om de wiskunde wat meer toegepast te kunnen ervaren. Verder had ik verwacht dat dit vak wel te doen zou zijn en dat was gelukkig ook wel zo.

Ik zou dit vak aanraden voor mensen die even zin hebben in een vak met wat meer rekensommen dan het constante bewijzen wat je bij andere vakken juist veel terug ziet. Je moet wel bereid zijn af en toe zelf uit te zoeken hoe bepaalde stof uit Analyse 2 in elkaar zit, maar dit is gelukkig niet al te ingewikkeld.


Niek Appels, AM, 2020-2021

Hey, mijn naam is Niek en ik zit nu in het eerste jaar van Technische Wiskunde. In het derde kwartaal van dit jaar heb ik het vak Electricity and Magnetism gevolgd.

Dit vak zit natuurlijk nog redelijk aan het begin van de studie en het is een nieuw onderwerp, dus echt veel voorkennis heb je niet nodig. Vectoren spelen wel een belangrijke rol en daarbij komen ook dingen van lineaire algebra, zoals inproduct en uitproduct, terug. Ook integreren is wel belangrijk, maar veel voorkennis wordt er niet gevraagd. Ook als je op de middelbare geen natuurkunde hebt gehad kun je dit vak prima volgen.

Het vak heeft alles te maken met elektrische ladingen. En daarbij is de vraag welke krachten die ladingen uitoefenen op een bepaald punt. Wanneer de elektrische ladingen stilstaan spreek je van elektrostatica en dit staat in het eerste deel van het vak centraal. Je leert hierbij bijvoorbeeld hoe je het elektrische veld en de kracht kan bepalen, vaak met behulp van integralen. Als de ladingen niet stilstaan maar bewegen, ontstaan er magneetvelden. In het tweede deel van het vak leer je met deze velden te werken.

Er stonden in het rooster elke week 2 hoorcolleges en 2 werkcolleges gepland, maar bij ons werden dit 3 hoorcolleges en 1 werkcollege. Hierdoor was er veel tijd beschikbaar in de hoorcolleges en dit werd gebruikt om veel (tentamen)opdrachten voor te doen, maar het nadeel was wel dat je hierdoor wat tijd buiten de geplande uren om nodig had om de opdrachten te kunnen maken.

Ik vond het vak leuk, want het was even wat anders dan de vakken die ik ervoor had gehad. Het is namelijk veel rekenen, dus als je een break zoekt van al het bewijzen zou ik dit vak zeker aanraden. Het is ook echt een voorbeeld van hoe wiskunde toegepast wordt, in dit geval in de natuurkunde.

Zoals ik eerder al zei waren er wel weinig werkcolleges en hierbij waren ook geen TA’s aanwezig, maar vragen stellen moest via de mail. Het kon hierdoor wel lastig zijn om je vragen te kunnen stellen. Gelukkig is het boek heel goed en als je vastloopt met een opgave kun je op YouTube allerlei uitwerkingen ervan vinden (tip van mij). En als je de opdrachten uit het boek kan, kom je op het tentamen waarschijnlijk ook niet voor grote verrassingen te staan. Dus daardoor is het vak zeker wel goed te doen.


Isabelle Elias, AM, 2020-2021

Mijn naam is Isabelle Elias. Ik ben 18 jaar en zit nu in mijn eerste jaar Technische Wiskunde. Ik heb dit vak als keuzevak in de derde periode van mijn eerste jaar gevolgd.

Om dit vak te kunnen volgen kan het handig zijn om Lineaire Algebra gevolgd te hebben. Er wordt niet heel diep ingegaan op vectoren/matrices maar het is handig om basisdingetjes zoals inproduct, kruisproduct en determinant te weten. Verder is het wel handig om enige kennis van natuurkunde over elektrische en magnetische velden te hebben, maar dit is niet noodzakelijk.

Bij dit vak leer je eerst alles over elektrische velden. Je gaat de sterkte van een elektrisch veld berekenen op een afstand van verschillende verdelingen van lading. Beginnend met puntladingen en vervolgens wordt het steeds moeilijker: ladingen verdeeld over een lijn, ladingen verdeeld over een oppervlak of ladingen verdeeld over een volume (denk aan een bol of een cilinder). Op tentamenniveau worden deze verschillende situaties ook met elkaar gecombineerd.

Het tweede deel van dit vak heeft dezelfde opzet als het eerste deel met elektrische velden. Het verschil is dat je in het tweede deel gaat focussen op magnetische velden. En in plaats van te kijken naar verdelingen van ladingen, wordt nu gekeken naar verdelingen van stroom die een magnetisch veld veroorzaken.

Dit vak heeft 3 hoorcolleges en 1 werkcollege per week. Je zou denken dat dit voor veel zelfstudie zorgt, maar dat valt best mee. De colleges gaan alleen soms best snel en kunnen een beetje overweldigend zijn, maar gelukkig is het boek dat wordt gebruikt heel fijn en overzichtelijk. Buiten de geplande lessen om is het dan ook soms nodig om het boek even door te lezen. Maar wat betreft de opdrachten is 1 werkcollege per week prima te doen. Je hoeft bij dit vak niet zoveel opdrachten uit het boek te maken. En kijkend naar de tentamens, zijn de opgegeven opdrachten uit het boek ook niet super relevant. De beste voorbereiding voor het tentamen is door de theorie uit het boek te leren en deze dan toe te passen door oude tentamens te maken.

In het begin kan dit vak een beetje overweldigend zijn. Er wordt vanuit gegaan dat je allemaal termen en formules beheerst, waar ík in ieder geval nog nooit van mijn leven van gehoord had haha. Maar als je daar een beetje doorheen kijkt en een paar weken verder bent, valt alles steeds meer op zijn plek. Als je op een gegeven moment de patronen in de opgaven doorhebt, is dit vak helemaal niet zo heel moeilijk.

Ook is de structuur van de tentamens zeer vergelijkbaar met die van oude tentamens of oefententamens. Hierdoor is het duidelijk en voorspelbaar wat er op het tentamen gevraagd wordt en kun je je daarop goed voorbereiden.
Als ik eerlijk ben, vond ik dit vak niet super interessant. Dat komt doordat mijn interesse in de toepassing van de wiskunde niet echt in het natuurkundige/elektrotechnische vakgebied ligt.

Maar dit is mijn persoonlijke mening, dus als je wél geïnteresseerd bent in natuurkunde, elektrotechniek of magnetisme, dan is dit vak zeker een aanrader!